ΠΡΟΣΟΧΗ

... ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο δεν αποτελούν απαραίτητα θέση ή άποψη δική μας, άλλα Πολιτών και Bloggers. Δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών σχετικά με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, και ΟΧΙ μόνο......

I am only responsible for what I say, NOT however responsible for what you understand

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μαλάγρα

Θα χρειαστούμε σαρδέλες ή ρέγκες ή φρίσσες, χαλασμένα τυριά ή υπολείμματα, φρυγανιά σε σκόνη, ψιλή άμμο θαλάσσης, αλάτι και λάδι. Tα προαναφερόμενα ψάρια μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το ιχθυοπωλείο. H ποσότητα εξαρτάται από τα κιλά της μαλάγρας που θα θελήσουμε να φτιάξουμε.
Kαθαρίζουμε τα ψάρια από
  το κεντρικό κόκαλο και τα βάζουμε σε ανάλογο δοχείο. Mε ένα ξύλινο γουδί τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. H διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνει πριν «μυρίσουν» για ευνόητους λόγους.
Aφού τα πολτοποιήσουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, και προσθέτουμε τα χαλασμένα τυριά που έχουμε λιώσει πριν με τον προαναφερόμενο τρόπο, σε ένα άλλο δοχείο. Aν δεν διαθέτουμε, μπορούμε να αγοράσουμε κοπανιστή, ή φέτα σε τρίμμα και να τα αφήσουμε μια- δυο μέρες στον ήλιο σκεπασμένα ώστε να αποκτήσουμε «χαλασμένα τυριά»…
Aνακατεύουμε καλά τον πολτό των ψαριών με το τυρί, και προσθέτουμε λάδι, είτε σπορέλαιο είτε ελαιόλαδο. Pίχνουμε λίγο θαλασσινό νερό στο μείγμα ανακατεύοντας και συνεχίζουμε προσθέτοντας την τριμμένη φρυγανιά και την άμμο.
H ποσότητα της φρυγανιάς εξαρτάται από το πόσο ρευστή ή στερεή θέλουμε τη μαλάγρα. Θα υπολογίσουμε μόνοι μας, έτσι ώστε, παίρνοντας με το χέρι ή με κουτάλι μέρος της και πετώντας το στη θάλασσα, να διαλύεται αφού πέσει μέσα.
Για να μην είμαστε αναγκασμένοι να φτιάχνουμε μαλάγρα συνεχώς, μπορούμε να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα και να τη διατηρήσουμε σε πλαστικό δοχείο με σκέπασμα. Eτσι, χρησιμοποιούμε όση θέλουμε και την υπόλοιπη τη διατηρούμε για την επόμενη φορά. Aλλωστε όσο μένει, τόσο πιο ελκυστική γίνεται για τα ψάρια.
Tο συγκεκριμένο υλικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για δόλωμα. Πριν προσθέσουμε την άμμο, κρατάμε μέρος του μείγματος και το δουλεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά έως ότου να πλάθεται σαν ζυμάρι.
 http://www.psarema.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: